Ekologiczna trawa pszeniczna dostępna w formie sproszkowanej to cenny pokarm odżywczy, uzyskany z młodych pędów pszenicy. Trawa pszeniczna uprawiana jest w systemie rolnictwa ekologicznego na nieskażonych obszarach uprawnych. Nasiona sadzone są jesienią i w ciągu kilku miesięcy rozwoju przyswajają najcenniejsze składniki mineralne z żyznej gleby. Trawa pszeniczna jest bogatym źródłem błonnika i pełnowartościowego białka roślinnego. Zawiera naturalny zielony barwnik chlorofil.
ZALECANE SPOŻYCIE
Od 5 do 10 g (1-2 łyżeczki) dziennie. Z trawy pszenicznej można przygotować pożywny sok zalewając chłodną wodą lub dodać proszek do koktajli owocowych, soków warzywnych, sałatek.
SKŁADNIKI
pszenica młoda - trawa sproszkowana* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna - 819 kJ/ 197 kcal
Tłuszcz - 1,3 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,2 g
Węglowodany - 12,7 g
w tym cukry - 12,6 g
Błonnik - 29 g
Białko - 19 g
Sól - 0,13 g
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
KRAJ POCHODZENIA SKŁADNIKÓW: Polska
Gwarantowany termin przydatności (w dniach): 90