Ekologiczna ashwagandha (żeń-szeń indyjski) to roślina o bardzo długiej tradycji stosowana m.in. w medycynie ajurwedyjskiej od ponad 2000 lat. Stanowi jedno z najważniejszych ziół w ajurwedzie, które obecnie zdobywa coraz większą popularność w Europie.
Ashwagandha to niski krzew osiągający ok. 150 cm wysokości, mający żółtozielone kwiaty i czerwone lub pomarańczowe owoce (jagody).
Polecana jest osobom narażonym na stres, intensywnie pracującym oraz sportowcom.
SKŁADNIKI
ashwagandha (Withania somnifera) w proszku* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)
ZALECANE SPOŻYCIE
sproszkowany korzeń należy spożywać jako dodatek do potraw w ilości 6-7 g (około 3 łyżeczki) dziennie. Nie jest zalecany kobietom w ciąży i osobom z nadczynnością tarczycy.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna 1159 kJ / 277 kcal
Tłuszcz - 0,3 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,1 g
Węglowodany - 46 g
w tym cukry - 11 g
Białko - 3,7 g
Sól - 0,6 g
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
KRAJ POCHODZENIA SKŁADNIKÓW: Indie
Gwarantowany termin przydatności (w dniach): 180