Zaskakujące właściwości kopru włoskiego
Nasionka kopru włoskiego mają bardzo intensywny smak i zapach. W kuchni można dodawać je do sałatek, chleba, zup rybnych, owoców morza, ciast i likierów.
Herbatkę koprową podaje się cierpiącym na niestrawność, wzdęcia i kolki niemowlęce. Chyba każdy z nas pamięta babciną herbatkę koprową gdy bolał brzuszek!
Koper włoski stosujemy również w infekcjach górnych dróg oddechowych i grypie, gdyż ma działanie bakteriobójcze, przeciwzapalne i rozrzedzające wydzielinę.
Żucie kilku nasion kopru przed posiłkiem wspomaga trawienie i odświeża oddech, pomoże zwalczyć afty.
Św. Hildegarda polecała picie herbatki koprowej ponieważ "sprawia on, że człowiek jest wesoły, koper obdarza go przyjemnym ciepłem, dobrym potem i dobrym trawieniem"
Picie herbatki koprowej zapewni przyjemny zapach ciała i oddechu.
Herbatka koprowa wzmaga laktację. Nie powinny jednak jej pić kobiety w ciąży.
Koper włoski łagodzi bóle miesiączkowe, zmniejsza dolegliwości przekwitania.
Stosowany zewnętrznie pomaga zwalczać wszy i świerzb, reguluje problem przetłuszczającej się cery.
Pijmy koper na zdrowie!