OPIS
Kawa zaparzona
w dripperze V60 przy użyciu papierowych filtrów jest klarowna i aromatyczna.
Dzięki temu, że woda przepływa przez zmielone ziarno w sposób grawitacyjny
napar zdąży wyciągnąć najprzyjemniejsze nuty nawet z bardzo jasno palonych
kaw. W dripperze można zaparzać również średnio i ciemno palone kawy.
SPOSÓB
PRZYGOTOWANIA
1. Złóż filtr papierowy wzdłuż szwów i umieść go w
filiżance (250 ml). Wsyp średnio zmieloną kawę (15 g) i delikatnie wyrównaj
poziom powierzchni (w tym celu potrząśnij filtrem)
2. Zagotuj wodę,
odczekaj chwilę i zalej kawę małą ilością wody. Wodę należy lać po ściance
filtra, nie bezpośrednio na powierzchnię kawy. Pozostawić na 30 sekund.
3.
Dolewaj resztę wody okrężnymi ruchami, aż do uzyskania całego naparu. Proces
parzenia powinien trwać nie dłużej niż 3 minuty.