Masło kakaowe nierafinowane 200ml Esent

You may also like
Opis

Masło Kakaowe Esent 200ml



Naturalne masło kakaowe, pozyskiwane jest z nasion Theobroma Cacao (Cocoa), rosnącego naturalnie w wilgotnym klimacie Ameryki Środkowej i Południowej, a uprawianego w obszarach tropikalnych na całym świecie ( największe plantacje w Afryce ) . Nazywane jest też tłuszczem kakaowym lub olejem kakaowym.

Masło jest nierafinowane, ma konsystencję twardego masła, o jasnożółtym zabarwieniu, charakterystycznym bardzo miłym zapachu kakao i łagodnym smaku.
Właściwości:

Masło kakaowe cenione jest za właściwości nawilżające i regenerujące (wysoka zawartość kwasu oleinowego ). Zawiera mikroelementy ( potas, magnez,wapno i żelazo ) i witaminy dlatego też doskonale odżywia skórę.

Ma właściwości antyoksydacyjne i chroni skórę przed działaniem wolnych rodników, nadając jej wyjątkową gładkość i połysk.

Jest biozgodne ze skórą , oznacza to, że jest przez skórę bardzo dobrze tolerowane i łatwo wchłaniane.

Masło Kakaowe

  •     wykazuje całkowitą biozgodność ze skórą
  •     odbudowuje naturalną warstwę lipidową naskórka, zabezpieczając go przed utratą wilgoci i wysuszeniem
  •     zmiękcza, delikatnie natłuszcza i uelastycznia naskórek
  •     chroni przed wolnymi rodnikami, spowalnia procesy starzenia się skóry.
  •     jest naturalnym filtrem UV, chroni skórę przed działaniem szkodliwych promieni słonecznych
  •     poprawia mikrokrążenie
  •     nie powoduje uczuleń
  •     jako dodatek do kremów zdecydowanie poprawia ich rozprowadzanie i jakość, konsystencję.


 

Masło Kakaowe ma szerokie zastosowanie:

- jako emolient do każdego rodzaju cery: wrażliwej, suchej, normalnej, naczynkowej, dojrzałej,

- szczególnie dobrze sprawdza się przy Atopowym Zapaleniu Skóry- masło kakaowe stanowi naturalną ochronę dla skóry atopowej.

- polecany jako preparat do opalania na słońcu lub w solarium – pozwala uzyskać i zachować na dłużej ładny, brązowy odcień opalenizny.

- często stosowany w profesjonalnych kosmetykach dla dzieci, świetnie sprawdza się w domowych recepturach dla skóry malucha.

- jako dodatek do mydeł, leków, maści

Użycie:

Masło kakaowe można stosować bezpośrednio na skórę, topi się pod wpływem ciepła ludzkiego ciała . Chcąc otrzymać bardziej plastyczną konsystencję należy podgrzać masło do temperatury około 40 stopni a następnie dolać do roztopionego masła niewielką ilość oleju np. oleju makadamia, bądź ze słodkich migdałów.

Świetne rezultatu daje stosowanie masła podczas masażu.

Masło jest składnikiem wielu kosmetyków, stosowana jest często wraz z lanoliną. Lanolina ułatwia przenikanie masła w głąb skóry.
Jest doskonałym składnikiem do produkcji baz mydlanych ( 136 NaOH na 1 g oleju ).
Skład chemiczny:

- glicerydy kwasów tłuszczowych.
- kwas palmitynowy.
- kwas stearynowy.
- oleinowy.
- kwas linolowy.
- sterole roślinne.
- tokoferole.
Pochodzenie:

Surowiec do produkcji masła pochodzi z Ghany, konfekcjonowany w UK/PL. Opakowany w plastikowe pudełko, nie wchodzące w reakcje chemiczne z mydłem o pojemności 200 ml.

Dowiedz się więcejShow less
Szczegóły produktu
n 6834
Opinie
Brak komentarzy

Menu

Udostępnij

Kod QR

Ustawienia

Kliknij po więcej produktów.
No products were found.

Utwórz darmowe konto aby zapisać w ulubionych.

Zarejestruj

Utwórz darmowe konto, aby korzystać z listy życzeń.

Zarejestruj