Początek powstania mydła

Początki powstania mydła sięgają prawdopodobnie do czasów starożytnych Sumerów, zamieszkujących tereny Mezopotamii. Posiadali oni już gruntowną wiedzę na temat wytwarzania mydła z popiołów drzew, olejów roślinnych i ługu, które początkowo miało postać szarej pasty , używanej w celach leczniczych.

Jednak to mydło wytwarzane w Aleppo w północno- zachodniej Syrii dało początek mydłom twardym i od czasów starożytnych , aż do dziś wytwarzane jest z pokolenia na pokolenie wciąż w ten sam sposób. Z Syrii mydło rozprzestrzeniło się w Europie, a później na całym świecie.


fingrana allepo seife

Wieczne drzewo oliwne

Główny składnik mydła Aleppo to oliwa z oliwek. Wiecznie zielone drzewo oliwkowe, o skórzastych listkach, srebrzystych pod spodem, jest jedną z najstarszych roślin uprawianych na ziemi. Drzewa te mogą osiągnąć wiek nawet 2 tysięcy lat!

Oliwa z oliwek oczyszcza, odżywia i pielęgnuje skórę nie naruszając przy tym jej warstwy ochronnej. Drzewo oliwne uprawiane od tysięcy lat jest cenione za swoje lecznicze właściwości. Jest również symbolem pokoju i pomyślności w wielu religiach.

Olej laurowy

Drugim ważnym składnikiem mydła Aleppo jest olej laurowy, który od starożytnych czasów ceniony jest za swoje lecznicze właściwości. Działa on antybakteryjnie, przeciwzapalnie, wzmacnia układ odpornościowy, działa wykrztuśnie. Jego aromatyczne liście mają zastosowania kulinarne, używany jest przy produkcji likierów i perfum.

Olej laurowy w mydłach Aleppo występuje w różnych proporcjach , nadając mydłom właściwości antyseptyczne i przyjemny zapach.

Mydła Aleppo dzięki swej delikatnej formule nadają się do każdego rodzaju skóry. Stosowane do produkcji mydeł naturalne składniki roślinne zapewniają wyjątkową pielęgnację.

Łagodny proces zmydlania Mydła Aleppo charakteryzuje wysoka jakość, uzyskana dzięki tradycyjnej metodzie produkcji oraz dzięki zastosowaniu wysokiej jakości surowców roślinnych.

Mydło jest poddawane gotowaniu tak długo, dopóki nie zakończy się proces zmydlania ( w przeciwieństwie do produkcji przemysłowej, gdzie mydło produkowane jest za pomocą gorącej pary wodnej). Po ostudzeniu mydło jest ręcznie cięte na odpowiedniej wielkości kawałki, stemplowane i odkładane na 9-miesięczny proces ostatecznego dojrzewania. Wówczas powstaje sprężona esencja mydła.

Mydło nie pocięte na kawałki może być składowane przez 10 lat, bez utraty jakości.

Jak powstaje mydło z Aleppo?

fingrana allepo seife

Do dnia dzisiejszego w Aleppo stosuje się oliwę z oliwek jako główny składnik, który po zmieszaniu z ługiem sodowym w ogromnych kotłach i gotowaniu w temperaturze 200°C całkowicie zamienia się w glicerynę i sól sodową. Tuż przed ostatecznym końcem zmydlania dodawany jest olejek laurowy. Ług spuszcza się z kotła, a mieszaninę mydlaną tak długo przepłukuje się świeżą wodą, aż do zaniku ługu. Pozostawia się na noc, do całkowitego odparowania wody i wystudzenia. Pastę rozprowadza się na podłożu i tnie na kwadratowe kawałki, stempluje nazwą producenta i znakiem jakości.

 

składowania mydła allepo

 

Film przedstawiający proces produkcyjny mydła

http://www.youtube.com/watch?gl=DE&hl=de&v=5Xrq7Nqijh0

Tak przygotowane bloki zielono-oliwkowe układa się w wysokie kolumny i pozostawia na 6- 9 miesięcy w dobrze przewiewnych pomieszczeniach, gdzie mydła dosuszają się i dojrzewają. W czasie dojrzewania powierzchnia mydeł Aleppo pokrywa się charakterystyczną warstewką platynową koloru ochry. Wewnątrz mydła pozostają oliwkowo- zielone.

 

* artykuł jest objęty prawem autorskim zarezerwowanym dla sklepu bio & eco. Kopiowanie zabronione.

No products

To be determined Dostawa
0,00 zł Total

Sprawdź