Aronia, poznaj jej niesamowite walory zdrowotne.
Wszyscy, którzy mają swoje ogródki przydomowe lub działki na pewno spotkali się z krzewami aronii. Wielu z nas też ją z powodzeniem hoduje. Aronia jest bowiem krzewem mało wymagającym, w zasadzie urośnie wszędzie, gdzie ją posadzimy. Odwdzięczy się nam szybkim wzrostem i dorodnym plonem.
Jednak aronia często jest niedoceniana, prawdopodobnie przez smak jej owoców, są cierpkie i mało atrakcyjne. Warto jednak się z nimi zaprzyjaźnić, gdyż kryją w sobie mnogość witamin, garbników, bioflawonoidów i minerałów.
Co zawiera Aronia:
- antocyjany - barwniki roślinne - uszczelniają naczynia krwionośne, szczególnie te w gałce ocznej, a także spowalniają procesy zwyrodnieniowe
- pektyny
- witaminy - szczególnie witaminę C i P
- minerały - potas, wapń, bor, magnez, żelazo, mangan
- garbniki - działanie ściągające
Właściwości aronii
Ze względu na cierpki smak - zawartość garbników - aronia doskonale sprawdzi się w chorobach zapalenia żołądka, jelit, żylakach odbytu.
Duża zawartość wapnia korzystnie działa na kości i ścięgna.
Osoby z problemami sercowymi i nadciśnieniem powinny pić sok świeżo wyciśnięty z aronii.
Aronia oczyszcza, rozrzedza krew i odtruwa nasz organizm, działa przeciwbakteryjnie. Stosujmy ją w czasie przeziębień.
Jak przygotować sok z aronii?
Aby owoce straciły cierpki smak należy je zamrozić.
Sok najlepiej przygotować w sokowniku parowym z dodatkiem cukru trzcinowego i sokiem z cytryny.
Pozostałe wytłoki owoców wysusz i dodawaj do herbatek!
Pyszny shake na śniadanie
200g mrożonych aronii
100ml mleka zsiadłego
100ml wody
siemię lniane, nasiona chia, chlorella lub spirulina
miód
Wszystkie składniki blendujemy i gotowe!