Rokitnik odporność ma w środku! Właściwości soku z rokitnika.
Rokitnik zwyczajny rośnie na krzewach pokrytych ostrymi cierniami stąd jego zbiory są dość nieprzyjemne i pracochłonne. Jednak warto się potrudzić, bo jego maleńkie złocisto pomarańczowe owoce kryją w sobie bogactwo witamin i mikroelementów, a szczególnie witaminy C.
Czy wiesz, że owoce rokitnika zawierają do 2,4 razy więcej witaminy C niż czarna porzeczka. Na dodatek gotowanie nie niszczy zasobów witaminy C, dlatego soki rokitnikowe i dżemy są jej pełne!
Rokitnik w ludowej medycynie był stosowany w leczeniu astmy, przy przeziębieniach i dolegliwościach reumatycznych, żołądkowych, a także przy leczeniu oparzeń - w formie okładów.
Owocami rokitnika leczono dawniej konie z zarobaczenia. Również greccy wojownicy karmili liśćmi rokitnika swoje konie, aby były silne i miały piękny wygląd.
Te maleńkie kuleczki zawierają witaminy A, E, K, kwas foliowy, karotenoidy, fitosterole, kwasy organiczne, a także kwasy tłuszczowe:omega-3, omega-6, omega-7, omega-9.
Szukaj produktów z rokitnikiem przy zmęczonej, pozbawionej blasku cerze,przebarwieniach i zmarszczkach, rokitnik działa odmładzająco na skórę!
Pyszny dżem rokitnikowy
Gotuj owoce rokitnika do miękkości, dodaj cukier trzcinowy, zagotuj ponownie do rozpuszczenia cukru. Przelej do słoiczków.
Dżem zgęstnieje sam gdyż rokitnik zawiera dużo pektyn, które umożliwiają zestalanie się przetworów.
Sezon jesienny koniecznie rozpocznij kuracją z soku rokitnikowego. Sprawdziliśmy w poprzednim sezonie grypowym, to działa!