Zaskakujące właściwości kopru włoskiego

Zaskakujące właściwości kopru włoskiego

Nasionka kopru włoskiego mają bardzo intensywny smak i zapach. W kuchni można dodawać je do sałatek, chleba, zup rybnych, owoców morza, ciast i likierów.

Herbatkę koprową podaje się cierpiącym na niestrawność, wzdęcia i kolki niemowlęce. Chyba każdy z nas pamięta babciną herbatkę koprową gdy bolał brzuszek!

Koper włoski stosujemy również w infekcjach górnych dróg oddechowych i grypie, gdyż ma działanie bakteriobójcze, przeciwzapalne i rozrzedzające wydzielinę.

Żucie kilku nasion kopru przed posiłkiem wspomaga trawienie i odświeża oddech, pomoże zwalczyć afty.

Św. Hildegarda polecała picie herbatki koprowej ponieważ "sprawia on, że człowiek jest wesoły, koper obdarza go przyjemnym ciepłem, dobrym potem i dobrym trawieniem"

Picie herbatki koprowej zapewni przyjemny zapach ciała i oddechu.

Herbatka koprowa wzmaga laktację. Nie powinny jednak jej pić kobiety w ciąży.

Koper włoski łagodzi bóle miesiączkowe, zmniejsza dolegliwości przekwitania.

Stosowany zewnętrznie pomaga zwalczać wszy i świerzb, reguluje problem przetłuszczającej się cery.

Pijmy koper na zdrowie!

Posted on 2019-10-28 by M.D. Zdrowie, Uroda, Wszystkie 0 74

Zostaw komentarzLeave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Artykuły

Kategorie ARTYKUŁÓW

Ostatnie komentarze

Bez komentarza

Wyszukiwanie w blogu

Prev

No products

To be determined Dostawa
0,00 zł Total

Sprawdź