Kasztany jadalne, mąka kasztanowa to potężna dawka zdrowia!

Kasztany jadalne, mąka kasztanowa to potężna dawka zdrowia!

W kasztanach jadalnych lubowali się już starożytni Rzymianie, w średniowieczu jego walorami leczniczymi zainteresowali się mnisi. Ich wielką propagatorką była św. Hildegarda z Bingen, która zalecała jedzenie tych przysmaków w każdej postaci.

Sprawdź jakie działanie prozdrowotne posiadają kasztany jadalne. Poznaj przepisy z ich wykorzystaniem.

Wartości odżywcze kasztanów jadalnych:

  • witaminy B
  • potas, magnez, wapń
  • lecytyna
  • kwas foliowy
  • sacharoza
  • tłuszcze nienasycone
  • witamina C

Kasztany jadalne mają mączny, słodkawy smak. Można je spożywać surowe, gotowane lub pieczone (ciepłe są przepyszne). Z kasztanów powstaje mąka kasztanowa doskonała do wypieków, makaronu, deserów, budyni.

Św. Hildegarda zalecała kasztany jadalne jako środek leczniczy wspomagający układ nerwowy, trzustkę i wątrobę.

Właściwości kasztanów jadalnych:

  • na bóle głowy, problemy z koncentracją i pamięcią dzięki zawartości lecytyny - św. Hildegarda poleca kasztany gotowane jedzone na czczo
  • dolegliwości trzustki - pieczone ciepłe kasztany
  • dolegliwości wątroby - miód z mąką kasztanową - należy podgrzać 5 łyżek miodu i wymieszać z 3 łyżkami mąki kasztanowej i spożywać 2 razy dziennie
  • nie zawierają glutenu dlatego są doskonałe w diecie bezglutenowej
  • wzmacniają odporność
  • są bardzo sycące dzięki zawartości błonnika
  • wspomagają pracę serca dzięki zawartości tłuszczów nienasyconych
  • działają przeciwzapalnie, przeciwobrzękowo
  • wpływają na uszczelnienie naczyń krwionośnych

Wypróbuj!

Ciasto kasztanowe z jabłkami

1 szklanka mąki kasztanowej

2 jaja

3 łyżki miodu

1 łyżka kakao

1 łyżeczka  proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody

1/2 łyżeczki przyprawy do piernika

szczypta soli

3 obrane i pokrojone w kostkę jabłka

Oddzielnie łączymy składniki mokre i suche, następnie wsypujemy suche do mokrych, mieszamy. Wylewamy na blaszkę i pieczemy 30minut w 180 stopniach.

Ciasteczka kasztanowe

3 szklanki maki orkiszowej typ 700

1 szklanka mąki kasztanowej

1 szklanka cukru trzcinowego

1 szklanka mielonych migdałów

1 jajo, 2 żółtka

200g masła

1 łyżeczka cynamonu

1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

szczypta soli

1/2 łyżeczki mielonych goździków, bertramu, galgantu, wanilii

3 łyżki śmietany

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 Składniki wymieszać i  odstawić na 30 minut, wyrobić i uformować  ciastka. Piec około 20 minut w 180 stopni C.

Smacznego!

Posted on 2019-10-14 by M.D. Aktualności, Zdrowie, Wszystkie 0 150

Zostaw komentarzLeave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Artykuły

Kategorie ARTYKUŁÓW

Ostatnie komentarze

Bez komentarza

Wyszukiwanie w blogu

Related articles

Prev
Next

No products

To be determined Dostawa
0,00 zł Total

Sprawdź