Aktualna piramida zdrowego żywienia i aktywności fizycznej
Nowa piramida zdrowego żywienia i aktywności fizycznej wychodzi na przeciw aktualnym zagrożeniom: otyłości, próchnicy wśród dzieci, chorób kardiologicznych i cukrzycy.
Piramida zdrowego żywienia i aktywności fizycznej opracowana przez Instytut Żywności i Żywienia pod kierownictwem prof. dra hab. med. Mirosława Jarosza opiera się na zmieniającym się stylu życia dorosłych oraz dzieci i młodzieży.
Jak zauważają naukowcy, coraz więcej czasu dorośli jak i dzieci spędzają przed ekranami komputerów i innych urządzeń mobilnych, młodzież ma więcej zajęć dodatkowych, często statycznych związanych z nauka języków, pogłębianiem wiedzy.
Zatrważające jest też spożycie przez Polaków cukru pod wszelkimi postaciami, co w przyszłości grozi poważnymi konsekwencjami zdrowotnymi.
Aktualna Piramida jest odpowiedzią na zalecenia WHO, zawiera w sobie ideę:
„Mniej cukru, soli i tłuszczu, więcej błonnika”.
Aktywność fizyczna jest niezbędna by cieszyć się zdrowiem!
Dlatego też w piramidzie zdrowego żywienia zaakcentowano również w nazwie, jak ważna jest aktywność fizyczna, aby zachować zdrowie.
Na samym dole piramidy występuje właśnie aktywność fizyczna zalecana na minimum 30 - 45 minut dziennie. Tylko tyle i aż tyle!
Warzywa i owoce w diecie - nigdy za wiele!
Kolejny stopień piramidy to warzywa i owoce. Jak wskazują badania - warzywa i owoce powinny być podstawą naszej diety. Biorąc pod uwagę ubożenie gleby w składniki odżywcze - aby zapewnić odpowiednią ilość witamin i składników mineralnych, należy spożyć więcej warzyw i owoców niż kiedyś.
Zioła i ziółka!
Ważną zmianą jest zalecenie stosowania ziół, którymi nie tylko możemy zastąpić sól, ale też poprawić smak potraw i dostarczyć wielu prozdrowotnych składników.
Błonnik i minerały.
Akcentowane jest również zapewnienie dużej ilości błonnika, który należy czerpać z pełnoziarnistego pieczywa, kasz, ziaren. Dostarczają one nie tylko energię, ale również składników mineralnych jak cynk, żelazo, magnez.
Nabiał.
Zalecane jest spożywanie produktów mlecznych dla zdrowych kości i zębów.
Wartościowe oleje tłoczone na zimno.
Tłuszcze zwierzęce w diecie starajmy się zastąpić roślinnymi. Tłuszcze roślinne powinny pochodzić z pierwszego tłoczenia, najlepiej spożywane na zimno. Zalecane jest gotowanie na parze, a ograniczenie potraw smażonych.
Cukier jednak nie krzepi!
Ponadto z diety wykreślono cukier i słodycze.
Swoją drogą cieszy, że obalony został mit - że cukier krzepi i odżywia mózg - często powtarzany przez starsze pokolenia.
Cukier sprzyja powstawaniu otyłości, chorób krążenia i nowotworów. Ponadto słodycze zawierają często tłuszcze trans z utwardzonych olejów, które sprzyjają tym chorobom oraz szkodliwy syrop glukozowo - fruktozowy.
Słodycze należy zastąpić owocami suszonymi i orzechami - są nie tylko smaczne ale i zdrowe.
Myślę, że dla ludzi starających się żyć zdrowo, naturalnie, ekologicznie, piramida nie będzie czymś nowym.
Ale dla dużej liczby społeczeństwa będzie wyzwaniem. Inaczej nie obserwowalibyśmy wzrastającej liczby osób otyłych, szczególnie wśród dzieci i młodzieży i rosnącej liczby chorych na schorzenia kardiologiczne, cukrzycę oraz szalejącą wśród dzieci - próchnicę.