Kawa ekologiczna Ale Eko Cafe
Chwila z filiżanką kawy to dla wielu osób miły i nieodzowny początek dnia. Wysokiej jakości kawa, jej ekologiczne pochodzenie i odpowiedni proces jej palenia niewątpliwie wpływają na to,ze zaczniemy dzień nie tylko miło, ale również ze smakiem!
Co wyróżnia kawy Ale’Eko CAFÉ ?
Firma Ale’Eko CAFÉ za cel postawiła sobie przygotowanie kawy, która nie zakwasza organizmu, a jednocześnie ma doskonały smak. Po kilku latach przygotowań firma ta stworzyła wyśmienite mieszanki ziaren kawy ekologicznej, które nie zawierają żadnych dodatków typu wyciągu z warzyw czy minerałów alkalizujących. Stworzono kawy, które w minimalnym stopniu zakwaszają organizm.
Mieszanki Ale’Eko CAFÉ są przygotowywane z wyselekcjonowanych, ekologicznych ziaren kawy sprowadzanej z plantacji Ameryki Południowej , Ameryki Środkowej oraz Afryki.
Ale’Eko CAFÉ jest ekologiczną mieszanką ziaren kawy w 100% Arabica, o różnym stopniu upalenia - od jasnego do mocnego – posiadającą wartość pH na poziomie od 5,81 do 6,59 . Metodyka akredytowanego badania PB-56/LF UE z dn. 12 04 2013 w tym 3,5 g /7,4 pH wody/200 ml .
Wielkość pH została potwierdzona zgodnie z akredytacją UE w niezależnych instytutach.
Trudności z uzyskaniem odpowiedniego pH, powyżej 5,8 wiążą się z uzyskaniem właściwego smaku kawy, ponieważ kawa powyżej 5,8 traci swój kawowy smak. W Ale’Eko CAFÉ to się udało!
Metoda produkcji kawy
Kawa prażona jest w małych piecach do 10 kg wsadu. Temperatura, w której praży się kawę nie przekracza190 stopni. Dzięki tej technologi kawa nie nabiera goryczy i kwaśności. Również nie podrażnia żołądka ponieważ nie zachodzi ekspansywna zamiana wosku kawowego w substancję drażniącą C-5-HT.
Arabica dla smakoszy - dlaczego warto wybrać ekologiczną
Kawa ekologiczna uprawiana jest w miejscach, gdzie występują bardzo dobre warunki klimatyczne, sprzyjające jej wzrostowi i dojrzewaniu.
W uprawie zabronione jest stosowanie środków chemicznych przyczyniających się do wzrostu plonów.
Zabronione jest stosowanie chemicznych środków ochrony roślin np. pestycydów stosowanych w walce ze szkodnikami i grzybami.
Udowodniono, że pestycydy, których skutki na organizm odczuwalne będą po około 15 latach spożywania produktów je zawierających i mają niekorzystny wpływ na system odpornościowy, hormonalny i nerwowy.
Na smak kawy ma wpływ wiele czynników, między innymi położenie plantacji i jej stopień nasłonecznienia, gleba na której rośnie, odmiana krzewu kawowca, usytuowanie plantacji na odpowiedniej wysokości nad poziomem morza, sposób przetworzenia owoców i wyłuskania ziaren oraz metoda palenia/prażenia, mielenia i parzenia kawy.
Twórcy kawy Ale’Eko CAFÉ wszystkie te czynniki przeanalizowali i stworzyli kawę o niskiej kwasowości i niezapomnianym smaku.
Kawa zawiera wiele składników odżywczych, przeciwzapalnych i antyoksydantów. Znajduje się w niej ponad 700 olejków eterycznych, które decydują o jej zapachu, a właśnie zapach działa na nas bardziej niż sam smak.
W jej skład wchodzą związki białkowe, tłuszczowe i węglowodanowe oraz duża ilość witaminy PP.
Kawa zawiera kofeinę, która stymuluje krążenie, pobudza oddychanie, obniża napięcie mięśni, poprawia koncentrację.
Sposób parzenia kawy
Aby delektować się doskonałym smakiem i aromatem kawy arabiki najlepiej parzyć ją świeżo zmieloną, zaparzoną w ekspresie ciśnieniowym.
Zostaw komentarz
Odpowiedz