Miód i jego niezwykłe właściwości.

Miód i jego niezwykłe właściwości.

Od wieków ludzie zbierają miód, instynktownie wiedząc, że daje nie tylko przyjemność delektowania się i energię, ale przede wszystkim kryje w sobie leczniczą moc. Dzieje się tak za sprawą unikalnego procesu produkcji opatentowanego przez jedyne na świecie owady, które wytwarzają pokarm dla ludzi.

Pszczoły dodają enzymy do zebranego nektaru i później w trakcie powstawania miodu. Enzymów w naturalnym miodzie jest cała masa:od amylazy, inwertazy, oksydazy glukozowej, katylazy, fosfotazy... itd :) Enzymy są bardzo ważnym składnikiem warunkującym lecznicze, wręcz antybiotyczne działanie miodu. Są bardzo wrażliwe na temperaturę, dlatego miodu nie należy podgrzewać, aby ich nie zniszczyć!

Dlatego tak ważny jest też proces "produkcji" czyli pakowania miodu. Miody ekologiczne nie są podgrzewane i są tłoczone na zimno, co gwarantuje ich biologiczną aktywność.

Miód bogaty jest również w witaminy z grupy B, C, A, potas, kwas foliowy, pantotenowy i biotynę.

Naukowcy wciąż badają miód i wiążą z nim i naszymi małymi przyjaciółmi pszczółkami ogromne nadzieje na coraz trudniejszą walkę z bakteriami.

Każdy powinien mieć pod ręką słoiczek ulubionego miodu, a szczególnie jesienią i zimą, kiedy przeziębienia i grypa szaleją.

Właściwości miodu zależą głównie od tego, z jakich roślin pszczoły zbierały nektar, spadź i pyłek kwiatowy.

Miód wielokwiatowy

Inaczej miód tysiąca kwiatów, powstaje z nektarów zebranych z roślin kwitnących aktualnie na polach, w sadach, lasach i na łąkach. Miód z kwiatów wiosennych ma jasny kolor, delikatny zapach i łagodny smak. Miód z nektaru kwiatów letnich jest znacznie ciemniejszy, o bardziej intensywnym zapachu i smaku.

Właściwości miodu wielokwiatowego:

  • wspomaga mięsień sercowy
  • wskazany w chorobach wątroby i pęcherzyka żółciowego
  • osobom uczulonym na pyłki pomaga znosić i uodparniać się na alergie
  • polecany dzieciom przy grypie, przeziębieniach, chorobach dolnych dróg oddechowych

Miód rzepakowy

w stanie płynnym jest prawie bezbarwny i słaby zapach kwiatów rzepaku. Bardzo szybko krystalizuje, drobne kryształki mają maślaną konsystencję oraz kremową barwę. Dobrze rozpuszczalny w wodzie.

Właściwości miodu rzepakowego:

  • w leczeniu wątroby, trzustki, nerek, układu pokarmowego, wrzodów żołądka i dwunastnicy
  • pomocny w leczeniu schorzeń układu krążenia, niewydolności serca, dusznicy sercowej i miażdżycy
  • obniża ciśnienie, wyrównuje niedobory potasu
  • stosowany przy przeziębieniach i stanach zapalnych dróg oddechowych
  • przyspiesza gojenie ran, zapobiega tworzeniu się pęcherzy po oparzeniach

Miód spadziowy

powstający z zebranej z drzew najczęściej iglastych, wydzieliny produkowanej przez mszyce i czerwce. Miody te są gęste i bogatsze w związki mineralne: potas, fosfor, chlor, siarkę, wapń, magnez i żelazo. Charakteryzuje je wysoka aktywność antybiotyczna i bakteriobójcza.

Właściwości miodu spadziowego:

  • antyseptyczne, przeciwzapalne i wykrztuśne,
  • wspomaga systemu odpornościowego
  • wspomaga przewód pokarmowy, serce, układ krążenia, układ nerwowy,
  • polecany osobom pracującym przy komputerze

Miód lipowy

w stanie płynnym ma kolor jasnożółty, pachnie kwiatami lipy, w smaku bardziej zdecydowany, pikantny.

Właściwości miodu lipowego:

  • antyseptyczne, przeciwskurczowe, napotne, przeciwgorączkowe, wykrztuśne, lekko nasennie i uspokajająco
  • w ostrych i przewlekłych chorobach przeziębieniowych, anginach, zapaleniach zatok obocznych nosa, dróg oddechowych
  • w chorobach dróg moczowych
  • w leczeniu nerwic
  • odznacza się wysoką aktywnością antybiotyczną.

Miód akacjowy

w stanie płynnym jest bardzo jasny, krystalizuje się powoli, przybiera kremową barwę. Ma przyjemny kwiatowy zapach i delikatny smak.

Właściwości miodu akacjowego:

  • niska aktywność antybiotyczna
  • pomocny w leczeniu wrzodów żołądka, dwunastnicy, zapalenia błony śluzowej oraz stanów kurczowych jelita cienkiego i grubego.
  • polecany przy leczeniu nadkwasoty żołądka, zaburzeń przewodu pokarmowego i układu trawiennego. W chorobie wrzodowej przyspiesza regenerację tkanki, odnowę błony śluzowej, usuwanie nadżerek i owrzodzeń.
  • wycisza niepokój wewnętrzny, ułatwia zasypianie, wzmacnia
  • ze względu na dużą zawartość fruktozy może być stosowany przy niektórych rodzajach cukrzycy.

Miód mniszkowy

ma jasnożółty kolor, krystalizuje się szybko, ma ostry zapach.Ma wysoką aktywność biologiczną, uważany za najzdrowszy.

Właściwości miodu mniszkowego:

  • polecany jest przy chorobach żołądka, zaburzeniach trawienia, chorobach jelit, skurczach żołądka, zaburzeniach pracy wątroby i dróg żółciowych
  • wspomagająco przy niedokrwistości i schorzeniach reumatycznych
  • pomocny w stanach wyczerpania psychicznego i fizycznego

Miód wrzosowy

ma ciemną barwę brunatno-czerwoną. Krystalizuje się dość szybko Nie jest zbyt słodki, ma przyjemny zapach wrzosu.

Właściwości miodu wrzosowgo:

  • w chorobach dróg moczowych, prostaty, kamicy nerkowej oraz przy zapaleniu jelit i biegunkach
  • wzmacnia odporność

Miód gryczany

ma ciemny, herbaciany kolor, specyficzny zapach i ostry smak.

Właściwości miodu gryczanego:

  • polecany przy miażdżycy, chorobie wieńcowej i nadciśnieniu tętniczym.
  • pomaga w odbudowie komórek kostnych, przyspiesza gojenie ran i zrastanie kości
  • polecany również przy zapaleniach nerek
  • w stanach osłabienia pamięci
  • leczenie jaskry, osłabionego wzroku

Miód malinowy

w stanie płynnym jest jasnożółty, a po skrystalizowaniu ma barwę żółtobiałą. W smaku przyjemny i słodki, o zapachu maliny.

Właściwości miodu malinowego:

  • napotne, rozgrzewające, antyseptyczne i przeciwgorączkowe
  • wspomagająco w przeziębieniach, schorzeniach górnych dróg oddechowych, nieżycie żołądka, jelit
  • wspomagająco w niedokrwistości
  • wzmacnia układ odpornościowy
  • wspomaga pracę serca


Miód nostrzykowy

o lekkim ma jasny kolor, a po skrystalizowaniu staje się jeszcze jaśniejszy lub żółty, charakteryzuje go lekki zapach wanilii.

Zawiera kumarynę, która obniża ciśnienie tętnicze krwi.

  • działa uspokajająco i nasennie, polecany przy nerwicy serca
  • zapobiega degeneracjom mięśnia sercowego na tle miażdżycy oraz zakrzepowemu zapaleniu żył
  • ma wpływ na zmniejszenie krzepliwości krwi
  • obniża ciśnieni
  • polecany przy migrenie, nerwobólach i zespole klimakterycznym

Miód nawłociowy

kwaskowaty smak, po skrystalizowaniu przybiera jasną barwę

Właściwości miodu nawłociowego:

  • wysoka aktywność antybiotyczna
  • w schorzeniach dróg moczowych, pęcherza, prostaty, kamicy nerkowej
  • pomocny w zapaleniu jelit, biegunek
  • wykorzystywany w leczeniu grypy i przeziębień


Pyłek pszczeli i pierzga to kolejne cudowne efekty pracy małych pszczółek

Pyłek pszczeli posiada wiele dobroczynnych właściwości. Dzięki zawartości substancji odżywczych używany jest jako preparat leczniczy, wykorzystywany jest też w kosmetyce. Jest źródłem wielu witamin: A, B1, B2, B3, E, C, B6, PP, P, D, H, B12, kwas foliowy, inozytol, biotyny, kwasu pantotenowego.

Pierzga pszczela to niezwykła mieszanka miodu, pyłku oraz mleczka pszczelego. Zawiera w sobie wiele witamin (C, B1, B2, B3, B6, B12, A, PP, K, E, H, D), a także mikro- i makroelementów, takich jak magnez, żelazo, miedź, cynk, potas, fosfor, czy sód.

Miód i jego niezwykłe właściwości

sklep ekologiczny BIOECO.pl

MIODY EKOLOGICZNE

Posted on 2018-08-22 by M.D. Zdrowie 0 316

Zostaw komentarzLeave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Artykuły

Kategorie ARTYKUŁÓW

Ostatnie komentarze

Bez komentarza

Wyszukiwanie w blogu

Related articles

Prev
Next

No products

To be determined Dostawa
0,00 zł Total

Sprawdź