Najnowsze komentarze
Brak komentarzy
Przeszukaj blog

Masło shea rafinowane czy nierafinowane?

Wysłano na9 Lata temu przez
Ulubione0

Masło shea rafinowane czy nierafinowane?

Rafinacja to  za Wikipedią, oczyszczanie substancji np. tłuszczów w celu nadania im odpowiednich właściwości, np. pozbawienia zabarwienia, poprawienia zapachu, zwiększenia trwałości. Rafinacja może odbyć się za pomocą metod fizycznych (destylacja, ekstrakcja) lub chemicznych (działanie kwasami, zasadami)

Pojawia się pytanie czy lepsze jest masło shea rafinowane czy też nie? Rafinacja masła shea ma na celu pozbawienia go charakterystycznego zapachu ( rafinowane nie pachnie ), koloru ( z kremowego zmienia kolor na białe). Ma również za zadanie oczyścić masło z zanieczyszczeń.
Rafinacja może przebiegać wg tradycyjnych metod, lecz najczęściej, na masową skalę, odbywa się przy pomocy chemicznego związku zwanego heksanem. Śladowe ilości tego podejrzewanego o kancerogenne właściwości związku mogą pozostać w maśle. Podczas rafinacji niszczone są również dobroczynne substancje zawarte w maśle, czyniąc je uboższym w składniki odżywcze.

Oferta masła shea

Znacznik: masło shea
Powiązane produkty
Pokrewne artykuły
Zostaw komentarz
Odpowiedz

Menu

Udostępnij

Kod QR

Ustawienia

Kliknij po więcej produktów.
No products were found.

Utwórz darmowe konto aby zapisać w ulubionych.

Zarejestruj

Utwórz darmowe konto, aby korzystać z listy życzeń.

Zarejestruj